Mediterrán hangulat, egzotikus gyümölcsök és virágok Cserkeszőlőn

Megosztás

Egészen szokatlan körülmények jellemzik Czakó Imre cserkeszőlői kertjét: hatalmas elefántfülek, trópusi növények, a képeke alapján egy kisebb dzsungel rejlik a fóliák alatt. Czakó, aki a 24.hu Sokszínű vidék címet viselő rovatában mesélt az indíttatásáról és a kertészkedés kihívásairól.

Elmondása szerint minden gyerekkorában kezdődött – tizenévesen már tavat épített a kertjükbe, amiben aranyhalakat tartottam. Gimnazista korában fordult át az érdeklődése egyre inkább a növények fele, itt határozta el azt is, hogy kertészeti iskolába megy tovább.

„Gimnazista korom végén már elkezdtem különféle növénytípusokat gyűjteni. Kaktuszokkal, pozsgásokkal, majd orchideákkal, golgotákkal foglalkoztam. Mire elkezdtem a főiskolát, már javában szaporítottam trópusi dísznövényeket”- mondta.

De mit keresnek mindezen növények pont Cserkeszőlőn? Czakó úgy volt vele, ha ő nem mehet a trópusokra, akkor a trópusokat hozza ide.

A különleges növények mellett a férfi kertjében megtalálunk gyümölcsöket is a narancstól elkezdve a citromon át a mandarinig. Tapasztalatairól és a munkásságáról blogot ír, saját megfogalmazása szerint részletesen, szakmailag korrekten, de mégis közérthetően akar beszámolni mindazoknak, akik érdeklődnek a termesztésről.

Ha jön a tél, a növények jelentős része marad a termálvízzel fűtött fóliában, a többi pedig a kertben kerül kiültetésre cserépben. „A citrusféléket például sokan érzékeny, trópusi növényeknek tartják, de a valóság az, hogy nagyon is szívós, ellenálló növények. Nálam télen -4-5°C-ig kint maradnak, csak ennél hidegebb esetben viszem őket védett helyre.”

A jövőben szeretné elvégezni a kertészmérnök mesterképzést, sőt, ha minden jól megy, Czakó Imre hamarosan egy kertészeti egyetemen fog oktatni.

Kép: Czakó Imre

Kapcsolódó cikkek